Het Brugmann Ziekenhuis en de Stichting Koningin Elisabeth

Het Brugmann Ziekenhuis en de Stichting Koningin Elisabeth

Het is bekend, de site van het Brugmannziekenhuis (1906-1923) is te danken aan de architect Victor Horta. Bekend, maar verwarrend voor wie verwacht om daar de beroemde krullen en de zweepslagstijl van de Art nouveau te vinden. Want de schoonheid vindt hier een andere taal, stiller, subtieler, een architectonische uitdrukking waarvan de primaire zorg is het verblijf van de patiënten te verzachten...
Het is echter niet nodign om in het ziekenhuis te worden opgenomen om van deze wonderen te genieten! De vzw Laken Onthuld biedt nu rondleidingen voor alle ± gezonde mensen die we zijn: een verkenning van dit dorp van gezondheid en hygiëne, 18 ha, aangelegd door een geniaal architect die bewogen is door een gerustellend geloof in de vooruitgang. De rondleiding biedt een kijkje op deze paviljoens, gangen en tuinen, en beantwoordt drie basisvragen:
Helpt schoonheid te genezen?
Is schoonheid verenigbaar met de functionele eisen?
Is schoonheid enkel voor de rijken?
Victor Horta gaf een origineel antwoord op deze vragen, dankzij zijn fantastisch talent gekoppeld aan een strenge en wetenschappelijke benadering. De gidsen van Laken Onthuld tonen u er alle deugdelijkheden van, en de minst bekende en ongewone aspecten.
Als bonus, houdt het bezoek van het Brugmannziekenhuis ook halt bij een minder bekend meesterwerk van de art deco: de Geneeskundige Stichting Koningin Elisabeth (1929-1931) van architect Henry Lacoste. Een wonder dat uitzonderlijk haar deuren open voor bezoekers.

Dit bezoek is enkel in het Frans beschikbaar

Praktische informatie

- Trefpunt : ingang van het ziekenhuis, Van Gehuchtenplein om 14u30
- Duur : 1h30
- Ons bereiken : trams 51 & 93, bussen 53 & 88 - halte “Brugmann Ziekenh.” (www.stib.be)
- Inschrijvingen gewenst per mail via laeken.decouverte@gmail.com
- Prijs : 5 € vanaf 18 jaar - betaling ter plaatse.

Laeken Découverte asbl | rue du Champ de l’église 2, 1020 Laeken | 0479/39.77.15